Väntrum



Om färgen grön: ”Symboliserar tillväxt, harmoni, fräschör och fertilitet och antyder stabilitet och uthållighet. I vardagligare språk har grönt en något dubbeltydig mening. Det står för fräschören och oerfarenheten, samt förbinds med vegetation och fertilitet, och det välstånd som dessa ger. Grönt är direkt kopplat till naturen, och har ett känslomässigt värde som dess färg, samt ett sådant värde också som färgen för ungdomen och hälsan.

”Inom färgspykologi får man lära sig att det i första hand är den gröna färgen som inger lugn och harmoni. Därför rekomenderar man svaga färger av grönt på sjukhus.”


Ruinerad

Mitt frikort för sjukvård har gått ut. Mitt frikort för medicin har gått ut.

Jag är ruinerad.

Om inte om...

I helgen pratade jag med en teaterkompis om min sjukdom. Det är märkligt hur jag fortfarande kommer med nya insikter så fort jag pratar om det med någon. Jag har alltid insett att sjukdomen på många sätt hindrade mig när jag var yngre, hindrade och hämmade. Jag kröp in i mig själv, blev liten och kände inte igen mig själv. Men jag har aldrig riktigt insett hur stor den där identitetskrisen faktiskt var; hur långt ifrån mig själv jag befann mig. Pubertet och annat hjälpte naturligtvis till, men jag undrar vem jag hade varit om jag inte hade blivit sjuk...? Kanske är sånt som är onödigt att fundera på.

För övrigt kan jag meddela att det där med kontaktpunkten får de ta och jobba lite på. Gick ju inte alls att förnya recept, så jag fick glatt ringa som vanligt, och nu ska en sköterska ringa upp mig "i eftermiddag eller kanske imorgon förmiddag". Suck.

29 nya genvarianter

Man, alltså ett internationellt forskarlag, har hittat 29 nya genvarianter som kan kopplas till Ulcerös kolit. Jag har ingen aning om vad det innebär, men det låter ju bra. Såhär står det:

– Förhoppningen är att vi ska kunna använda den nyvunna kunskapen för så kallad molekylär klassificering av sjukdomar. Detta är speciellt viktigt i de fall diagnosen ulcerös kolit eller Crohns sjukdom är osäker och andra sjukdomar med likartad symptombild behöver uteslutas, säger Jonas Halfvarson.

Studien bygger på en analys av drygt 16 000 patienter med ulcerös kolit och över 32 000 friska kontrollpersoner från Europa, Nordamerika och Oceanien. Precis som tidigare studier visat, verkar de upptäckta genvarianterna vara involverade i kontrollen av inflammation, immunologiskt svar och i att bevara en oskadd tarmslemhinna. Sammantaget har forskarna nu identifierat 99 genvarianter som kopplas till inflammatorisk tarmsjukdom, det vill säga ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

– Vår förhoppning är att de genetiska studierna ska möjliggöra framtida identifiering av patienter som kommer att drabbas svår ulcerös kolit och att kunna erbjuda dem en intensifierad behandling tidigt i sjukdomsförloppet, avslutar Jonas Halvarson.


Det finns en kort artikel i Aftonbladet också.

Kontaktpunkten

Jag har skjutit Apoteksbesöket framför mig alltför länge nu. Jag vet att mitt frikort är slut och ser inte fram emot den stora klumpsumman som jag kommer att behöva betala. Idag var jag ändå duktig; jag tänkte att nu är det tamigtusingen dags. Så jag knallade dit, bara för att upptäcka att mina recept var slut. Alltså, tjena stenkoll liksom. Så nu har jag gått med i Kontaktpunkten. Det är något slags försök att modernisera sjukvården tror jag. De ska kunna hjälpa en med tidbokning, rådgivning, förnyelse av recept och intyg, remissfrågor, rökavvänjning (jo, faktiskt) och synpunkter och klagomål.

Trots det moderna initiativet måste man, för att kunna logga in, vänta på ett brev* där inloggningsuppgifter (och instruktioner) står. Så jag lär väl återkomma nån gång nästa vecka med hur det funkar...

*Ett brev är ett meddelande, ofta skrivet på papper, som har placerats i ett så kallat kuvert. På kuvertet står din adress och ett frimärke är fastklistrat i övre högra hörnet. Brevet utdelas vardagar av en person som kallas brevbärare. Denna meddelandemetod var mycket vanlig under 1800- och stora delar av 1900-talet. Kallas även snigelpost.

RSS 2.0